Zwangerschap

Zwangerschap

Materna-zwangerschap

Zwanger worden

Wanneer je nog niet zwanger bent en vragen hebt, kun je ook bij ons terecht. Wij spreken dan van een kinderwens consult. We zullen jullie gezondheid en levensstijl met jullie bespreken en eventuele aandachtspunten doornemen. Dit bezoekje is gratis en geeft je duidelijkheid over welke maatregelen jullie kunnen nemen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te gaan beginnen.

Reguliere zwangerschapscontroles

Tijdens de eerste controle rond 8-9 weken zwangerschap vindt de intake met een echo plaats; we brengen jullie voorgeschiedenis en situatie in kaart, om zo goed mogelijk afgestemde zorg te kunnen verlenen.

We zullen veel informatie geven over leefstijl en eventueel aanvullend prenataal onderzoek in de zwangerschap. Ook wanneer je al weet dat je een medische indicatie hebt voor de bevalling, mag je je eerst bij ons aanmelden. Wij zetten alles keurig op een rijtje en dragen je over aan de gynaecoloog wanneer dat nodig is.
Omdat met name tijdens deze intake veel informatie gevraagd en gegeven wordt raden wij je aan samen met je partner te komen. Meer informatie: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

De 2e controle is meestal rond 10-11 weken, waarbij een termijnecho plaatsvindt, dan bepalen we de definitieve uitgerekende datum. Tijdens deze controle zullen we, indien gewenst, uitgebreid voorlichting geven over de mogelijkheden van prenataal onderzoek en zo nodig geven we alle benodigde formulieren mee. Meer informatie vind je hier. Ook zal er bloedonderzoek plaatsvinden; er wordt gekeken naar de bloedgroep, infectieziekten, het ijzergehalte en eventueel suikergehalte.

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 13 keer bij ons voor een reguliere controle. Elke controle, worden moeder en baby gecontroleerd. We geven je informatie die past bij je zwangerschapstermijn en beantwoorden je vragen.
Als eerste en enige praktijk in Hilversum bieden we naast reguliere verloskundige zorg ook Centering Pregnancy aan.

Centering Pregnancy

Centering pregnancy (CP) is zorg in een groep. Er wordt een groep gevormd met andere vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn. Er zijn tien bijeenkomsten waarbinnen er individueel contact is met de verloskundige voor het uitwendige onderzoek, groei en ligging van de baby. De overige controles worden binnen de groep gedaan. Vragen en oplossingen worden gezamenlijk besproken. Elke bijeenkomst worden er verschillende onderwerpen besproken en is er ruim de tijd om onderwerpen te bespreken.

Deze vorm van zwangerschapsbegeleiding brengt vele voordelen met zich mee;
– Vaste dagen en tijdstip, geen wachttijd
– Veel meer contact met je verloskundige
– Ondersteuning en kennis uitwisselen
– Actieve betrokkenheid bij de zorg
– Verloskundige zorg samen met andere zwangeren
– Veel tijd voor vragen en informatie

Wil je meer informatie, vraag het ons gerust! Of kijk op de website van Centering pregnancy.