Zo kan je een miskraam herkennen

Het krijgen van een miskraam is helaas een gebeurtenis waar wij in de praktijk regelmatig mee in aanraking komen. Ook begeleiden wij regelmatig zwangerschappen na een miskraam of zelfs na meerdere miskramen. Maar wat is een miskraam nu eigenlijk? En hoe kan je een miskraam herkennen? 

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Dit komt meestal doordat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel een afwijking ontstaat. Hierdoor kan het vruchtje niet normaal groeien en sterft het. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek na één miskraam niet nodig. Gelukkig wordt de kans dat er een miskraam optreedt steeds kleiner hoe verder je in de zwangerschap komt. Na een goede echo met een kloppend hartje bij 8 weken zwangerschap neemt de kans op een miskraam snel af.

ZwangerschapsduurKans op een miskraam
0-4 weken50%
4-6 weken12%
7-9 weken10%
10-12 weken8%
12-16 weken5-8%
Langer dan 16 weken0,5%

Heb je een verhoogde kans als je eerder een miskraam hebt gehad? 

Na één eerdere miskraam blijft de kans op een miskraam gelijk. Heb je meerdere miskramen gehad, dan verhoogt dat de kans op het opnieuw krijgen van een miskraam. Soms kan onderzoek naar herhaaldelijke miskramen een oorzaak opleveren, maar helaas is deze kans maar 15-20%. Mogelijke oorzaken kunnen hormoonstoornissen, een chromosomale afwijking of een baarmoederafwijking zijn.

Kans op miskraam 

Ongeveer 10-15% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Er zijn vele factoren die een rol spelen in de kans op een miskraam, bijvoorbeeld je leeftijd, je zwangerschapsduur en of je al eerder een miskraam hebt doorgemaakt.

De eicellen zijn al vanaf de geboorte aanwezig in de eierstokken. Dit betekent dat de kans op een miskraam verhoogt naarmate je ouder wordt.

LeeftijdscategorieKans op een miskraam
20-29 jaar11-12%
30-34 jaar15%
35-39 jaar25%
40-44 jaar51%
45 jaar en ouder93%

Hoe ziet een miskraam eruit?

Een miskraam gaat vaak gepaard met krampen van de baarmoeder en helderrood bloedverlies. Je kunt een miskraam herkennen doordat je meer helderrood bloed verliest dan bij een normale menstruatie, dus schrik hier niet van. Vaak verlies je ook stolsels die best groot kunnen worden, denk aan het formaat van een walnoot of sinaasappel.

Sommige vrouwen vinden het fijn om door een vergiet te plassen, omdat je hierdoor kunt zien wat je precies verliest. 

Wij snappen als de beste dat een miskraam een verdrietige en heftige gebeurtenis is. Weet dat jij/jullie altijd contact met ons op kunnen nemen bij vragen en onzekerheden.

Bel hiervoor de dienstdoende verloskundige op: 06 – 51 32 88 88.

miskraam verloskundigen hilversum materna

Zwanger worden na miskraam

Na een miskraam zijn er geen bezwaren om vlot weer een kinderwens te hebben. Weet dat je vaak heel snel opnieuw zwanger kunt worden na een miskraam! De baarmoeder is namelijk al het ideale huis voor een zwangerschap. Mocht je willen wachten met zwanger worden, gebruik dan anticonceptie. Hebben jullie hier vragen over? Ook hiervoor staan we graag voor jullie klaar.