Bevalling

Bevalling

Iedere bevalling is uniek. Het is moeilijk te voorspellen hoe de bevalling zal verlopen.

baby_materna

Wel gaan we natuurlijk van alles met je bespreken over de bevalling om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Het belangrijkste is dat het jou/jullie bevalling is. Wij zijn er om je tijdens de bevalling te begeleiden, te steunen of te helpen waar nodig. Het kan soms helpen om al je gedachten over de bevalling op te schrijven in een geboorte plan.

Wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent gaan we praten over de bevalling. De uitgerekende datum is niets meer dan een richtlijn, eigenlijk kun je beter spreken van de uitgerekende periode. Het is gebruikelijk om te bevallen tussen 37 en 42 weken. Voor 37 weken spreken we van een te vroege bevalling en pas na 42 weken ben je ‘overtijd’. We kunnen niet voorspellen wie er vroeger of later zal bevallen.

Wij zijn uiteraard 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen op ons mobiele nummer 06-51328888. Je krijgt direct de dienstdoende verloskundige aan de lijn.

Altijd bellen, ongeacht het tijdstip:

  • Ben je ongerust, bel ons direct.
  • Als de weeën zijn begonnen; heb je weeën om de 3-4 minuten en duren ze ongeveer een minuut dan ga je ons bellen. Wil je eerder met ons overleggen dan ga je ook bellen.
  • Bij het breken van je vliezen en het vruchtwater is niet helder van kleur.
  • Bij veel bloedverlies, namelijk een groot maandverband doordrenkt met bloed (duidelijk anders dan de slijmprop).
  • Wanneer je denkt dat de bevalling voor 37 weken zwangerschap is begonnen.
  • Wanneer je de baby niet goed voelt bewegen.

Overdag bellen (9:00-21:00):

Helder vruchtwaterverlies hoef je niet direct te melden als het ‘s nachts is, de volgende ochtend is vroeg genoeg.

In Nederland kunnen zwangere vrouwen zonder medische indicatie kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis willen bevallen. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of voor een poliklinische bevalling: wij staan achter jullie keuze.

Wij hebben een samenwerkingsverband met Ter Gooi Ziekenhuizen Locatie Blaricum en met het Meander Medische Centrum in Amersfoort  het Geboortehuis te Utrecht. Dat betekent dat wij, als je poliklinisch wilt bevallen mee gaan naar het ziekenhuis van jouw keuze. Mocht je vragen hebben over de plaats van de bevalling dan kun je deze tijdens het spreekuur stellen.

Een bevalling gaat samen met pijn, daar kunnen we niet omheen.

Er zijn verschillende manier om met deze pijn om te gaan. Een goede voorbereiding op de bevalling kan een manier zijn. Er worden in de regio verschillende zwangerschapscursussen aangeboden die je kunnen helpen bij de voorbereiding op je bevalling.

Als je bevalling is begonnen kun je gebruik maken van verschillende opties die de pijn verzachten. Warmte, wisseling van houding en een rustige omgeving helpen om te ontspannen waardoor je lichaam pijnstillende hormonen aanmaakt. Het kan ook zijn dat je medicijnen nodig hebt als pijnstilling. Als je dit wilt gaan we naar het ziekenhuis en moeten we je overdragen aan de gynaecoloog. Er zijn verschillende vormen van pijnstilling; pethidine, een ruggenprik of remifentanyl.

Wil je graag meer weten over pijnstilling of wil je graag bevallen met pijnstilling bespreek het met ons.

Pethidine is een middel dat door een injectie wordt toegediend en dat versuffend werkt. Het middel werkt enkele uren. Omdat het middel ook de baby bereikt via de placenta geven we dit niet meer als we de baby verwachten binnen een paar uur.

Remifentanyl is een middel dat met een infuus wordt toegediend. Het geeft een continue pijnstilling met de mogelijkheid zelf bij te doseren door middel van een pompje. Tijdens de toediening van Remifentanyl is extra bewaking van moeder en kind nodig, soms treden er onder andere ademhalings-stoornissen of bloeddrukdalingen van moeder op. Omdat het snel is uitgewerkt kan dit, zo nodig, wel in een latere fase van de bevalling gegeven worden.

Epidurale anesthesie, een ruggenprik, is de derde optie. Hierbij wordt er een slangetje ingebracht in de rug waardoor een vloeistof wordt ingespoten rondom de zenuwen in het ruggenmerg. De onderkant van het lichaam wordt daardoor gevoelloos of minder gevoelig. De pijn is dus minder of weg, maar ook de spierkracht en het gevoel nemen af. Een ruggenprik is een vorm van pijnbestrijding die goed werkt, maar ook complicaties kent, waaronder bloedrukdaling, infectie met koorts, hoofdpijn of een ademhalingsstoornis. Een gynaecoloog is degene die samen met de anesthesist bepaalt of een barende in aanmerking komt voor een ruggenprik. Het hangt vooral af van de fase van de bevalling.

Er worden verschillende keren per jaar een uitgebreide informatieavond gegeven over de bevalling. Tijdens deze avond bespreken we voornamelijk de laatste paar weken van de zwangerschap en de bevalling.
De avond wordt gegeven door een van ons. Je kunt hier meer informatie over vragen aan ons of aan de assistente’s.