Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO = 20 weken-echo) wordt aan alle zwangere aangeboden en vindt plaats bij 18-22 weken. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater.

Een 20-weken echo waarbij geen afwijkingen zijn gezien is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo, het kind is nog erg klein, en sommige afwijkingen zijn (nog) niet duidelijk zichtbaar. De 20-weken echo is geen ‘pretecho’, het bepalen van het geslacht van de baby is ook niet het doel van deze echo. Als de echoscopiste het geslacht kan zien, zal deze dit alleen op jullie verzoek vertellen.

Jullie bepalen zelf of jullie de 20-weken echo willen laten uitvoeren. Als er bij dit onderzoek iets afwijkends wordt gevonden, bepalen jullie ook zelf of jullie vervolgonderzoek willen. De uitslag van de echo ontvangt je direct van de echoscopiste.

Verloskundig Centrum ’t Gooi (Lopes Diaslaan 109, 1222 VC Hilversum, vleugel D, 035-642 49 06).