Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (ook wel ‘abortus’ genoemd).
Een miskraam komt, helaas, geregeld voor. Het risico op een miskraam is mede afhankelijk van de leeftijd van moeder. Bij vrouwen onder de 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 1 op 10, bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar ongeveer 1 op 6.

Een van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een ‘dreigende miskraam’. Slechts in de helft van alle situaties bij bloedverlies treedt er daadwerkelijk een miskraam op; in de overige situaties heeft het bloedverlies een andere oorzaak.
Vaak nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid ook af.

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis, waardoor het niet verder ontwikkelt en het lichaam van de vrouw dit uiteindelijk afstoot. De oorzaak is meestal een afwijking in het DNA, welke al bij de bevruchting is ontstaan. In de regel gaat het om niet-erfelijke aandoeningen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Met behulp van echoscopisch onderzoek kan een niet-intacte zwangerschap vastgesteld worden. Bedenk wel dat een echo niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap; een miskraam kan niet door een echo ontstaan zijn, en een miskraam is helaas veel voorkomend (10% van alle zwangerschappen) en is vaak een natuurlijk verschijnsel.
Wanneer een miskraam is vastgesteld, zijn er 3 mogelijkheden waarop een miskraam kan plaatsvinden:

Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies spontaan binnen enkele dagen op gang. Soms kan het een week of langer duren. Geleidelijk ontstaan krampen in de onderbuik, herkenbaar als hevige menstruatiekrampen, en wordt het bloedverlies heviger. Het bloedverlies is vergelijkbaar met een hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak, en eventueel het vruchtje, uit de baarmoeder gedreven. De vruchtzak herken je als een helder vocht gevuld blaasje, soms met weefselstructuur hierin. De pijn en bloedverlies worden hierna vrij snel minder.
Veel vrouwen geven de voorkeur aan het afwachten tot spontaan verloop van de miskraam. Het afwachten van de miskraam kan ook een grote onzekerheid geven en mogelijk je dagelijks leven beïnvloeden. Een ander nadeel van afwachten, is dat er een kleine kans is dat de zwangerschap niet volledig wordt uitgestoten (een incomplete miskraam) en het bloedverlies blijft aanhouden. Het kan zijn dat er dan alsnog een behandeling bij de gynaecoloog plaats vindt.

Curettage
Een curettage is een ingreep bij de gynaecoloog.  Via ons wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog en eerst zal daar een consult plaatsvinden waarbij je allerlei informatie krijgt en alle opties opnieuw besproken worden.
Bij een curettage wordt onder narcose het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten. Als je gezond bent is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.

Behandeling met vaginale tabletten (Misoprostol)
Een Misoprostol-behandeling gaat ook via de gynaecoloog. Met deze medicijnen kan de miskraam opgewekt worden. Afhankelijk van de situatie kunnen vaginale tabletten worden ingebracht, waarbij binnen enkele uren een spontane miskraam kan optreden. In 40-50% van de gevallen is alsnog sprake van een incomplete miskraam en is alsnog een curettage nodig. De gynaecoloog zal bij de intake de opties bespreken en het beleid verder bepalen.

Wanneer de verloskundige direct bellen?
bij langdurig en hevig bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.

– indien na een spontane miskraam, misoprostol-tabletten of een curettage krampende buikpijn en/of veel bloedverlies blijft bestaan. Dit wijst op een incomplete miskraam waarbij soms (opnieuw) een curettage noodzakelijk is.

  • Indien koorts (>38 graden, rectaal gemeten) tijdens of kort na de miskraam.
  • Bij ongerustheid/angst

Het lichamelijk herstel na een miskraam verloopt meestal vlot. Gedurende 1-2 weken kan er sprake zijn van vaginaal bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Hierna kan de normale menstruatiecyclus weer op gang komen en ben je dus opnieuw vruchtbaar. De menstruatie verschijnt vaak weer binnen 6 weken na de miskraam. Het is medisch niet noodzakelijk om te wachten met opnieuw zwanger worden.