Kraambed

Kraambed

Na de bevalling blijven wij nog een week verantwoordelijk voor de zorg voor jou en jullie pasgeboren kindje. Wij zullen een aantal keer langskomen om jullie allebei te controleren, vragen te beantwoorden en advies te geven. De kraamverzorgster is degene die jullie praktisch begeleidt gedurende 8 dagen, wij dragen de eindverantwoording.

Na de eerste week geven wij de zorg terug aan de huisarts en het consultatiebureau. Het consultatiebureau is een onderdeel van Jeugd en Gezin.

Na 5 tot 8 dagen zal er een wijkverpleegkundige van het consultatiebureau bij jullie thuis langs komen die de hielprik en de gehoortest zal uitvoeren. Zij wordt automatisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kindje wanneer hij/zij is aangegeven op het gemeentehuis.

Materna-beschuit-met-muisjes

Borstvoeding – Lactatiedeskundige

Wij zijn allemaal opgeleid als borstvoedingsdeskundige, en daarnaast werken we samen met lactatiekundigen. Om de week op vrijdagmiddag (15.30u – 17.00u) is lactatiekundige Gerrie Morren op de praktijk aanwezig voor adviezen betreft borstvoeding, voor zowel zwangeren als jonge moeders.

Geboorteaangifte

Je bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboortedag van de baby aangifte van geboorte te doen. Dit doet je in de gemeente waar het kind geboren is. Na de aangifte geeft de gemeente een geboorteakte af. Is binnen 3 dagen na de bevalling niet mogelijk door weekend of feestdag? Dan moet de aangifte op de 1e werkdag na het weekend of de feestdag gedaan worden. Is de aangifte te laat, dan riskeert u een boete. 

rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind

Wanneer de baby thuis is geboren doe je aangifte in je woonplaats, wanneer je in het ziekenhuis in Blaricum bent bevallen vindt de aangifte plaats in Eemnes. Houdt er rekening mee dat je voor de aangifte in Eemnes een afspraak moet maken. Je krijgt een folder met het telefoonnummer mee uit het ziekenhuis.

Als je aangifte doet, moet je het volgende meenemen:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning);
  • Het trouwboekje/ partnerschapsboekje (indien getrouwd/ geregistreerd partnerschap);
  • Een bewijs van erkenning van het kind tijdens de zwangerschap.

Nacontrole

Je bent van harte welkom om ongeveer 6 weken na de bevalling nog eens langs te komen om te praten over de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Je kunt telefonisch een afspraak maken, het liefst met degene die de bevalling heeft begeleid. De baby valt inmiddels onder de zorg van het consultatiebureau, deze controle is vooral bedoeld voor jou. Wanneer je vragen of problemen hebt die niet tot die tijd kunnen wachten, maak dan gerust eerder een afspraak.