Aanmeldformulier
Registration Form

Voor vragen is onze assistente bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en vrijdag van 9:00 uur tot 12:00 uur.
T: 035 647 39 74

Spreekuren op maandag t/m vrijdag, inclusief wisselende avondspreekuren.

Zwangerschap2019-03-11T09:20:11+01:00

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 13 keer bij ons voor een reguliere controle. Elke controle, worden moeder en baby gecontroleerd. We geven je informatie die past bij je zwangerschapstermijn en beantwoorden eventuele vragen.

Kinderwensconsult2019-03-12T14:58:53+01:00

Wanneer je nog niet zwanger bent en vragen hebt, kun je ook bij ons terecht. Wij spreken dan van een kinderwensconsult. We zullen jullie gezondheid en levensstijl met jullie bespreken en eventuele aandachtspunten doornemen. Dit bezoekje is gratis en geeft je duidelijkheid over welke maatregelen jullie kunnen nemen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te gaan beginnen.

Reguliere zwangerschapscontroles2019-03-07T11:39:09+01:00

Tijdens de eerste controle rond 8-9 weken zwangerschap vindt de intake met een echo plaats; we brengen jullie voorgeschiedenis en situatie in kaart, om zo goed mogelijk afgestemde zorg te kunnen verlenen.
We zullen veel informatie geven over leefstijl en eventueel aanvullend prenataal onderzoek in de zwangerschap. Ook wanneer je al weet dat je een medische indicatie hebt voor de bevalling, mag je je eerst bij ons aanmelden. Wij zetten alles keurig op een rijtje en dragen je over aan de gynaecoloog wanneer dat nodig is.
Omdat met name tijdens deze intake veel informatie gevraagd en gegeven wordt raden wij je aan samen met je partner te komen.

De 2e controle is meestal rond 10-11 weken, waarbij een termijnecho plaatsvindt, dan bepalen we de definitieve uitgerekende datum. Wanneer je kiest voor prenataal onderzoek, geven we je alle benodigde formulieren mee. Ook zal er bloedonderzoek plaatsvinden; er wordt gekeken naar de bloedgroep, infectieziekten, het ijzergehalte en eventueel suikergehalte.

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 13 keer bij ons voor een reguliere controle. Elke controle, worden moeder en baby gecontroleerd. We geven je informatie die past bij je zwangerschapstermijn en beantwoorden je vragen.

Centering Pregnancy2019-03-07T11:34:33+01:00

Centering pregnancy (CP) is zorg in een groep. Er wordt een groep gevormd met andere vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn. Er zijn tien bijeenkomsten waarbinnen er individueel contact is met de verloskundige voor het uitwendige onderzoek, groei en ligging van de baby. De overige controles worden binnen de groep gedaan. Vragen en oplossingen worden gezamenlijk besproken. Elke bijeenkomst worden er verschillende onderwerpen besproken en is er ruim de tijd om onderwerpen te bespreken.

Deze vorm van zwangerschapsbegeleiding brengt vele voordelen met zich mee;
– Vaste dagen en tijdstip, geen wachttijd
– Veel meer contact met je verloskundige
– Ondersteuning en kennis uitwisselen
– Actieve betrokkenheid bij de zorg
– Verloskundige zorg samen met andere zwangeren
– Veel tijd voor vragen en informatie

Wil je meer informatie, vraag het ons gerust!
Of kijk op de website van Centering pregnancy

Miskraam2019-03-07T11:35:50+01:00

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (ook wel ‘abortus’ genoemd).
Een miskraam komt, helaas, geregeld voor. Het risico op een miskraam is mede afhankelijk van de leeftijd van moeder. Bij vrouwen onder de 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 1 op 10, bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar ongeveer 1 op 6.

Een van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een ‘dreigende miskraam’. Slechts in de helft van alle situaties bij bloedverlies treedt er daadwerkelijk een miskraam op; in de overige situaties heeft het bloedverlies een andere oorzaak.
Vaak nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid ook af.

De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis, waardoor het niet verder ontwikkelt en het lichaam van de vrouw dit uiteindelijk afstoot. De oorzaak is meestal een afwijking in het DNA, welke al bij de bevruchting is ontstaan. In de regel gaat het om niet-erfelijke aandoeningen, zodat er geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Met behulp van echoscopisch onderzoek kan een niet-intacte zwangerschap vastgesteld worden. Bedenk wel dat een echo niets verandert aan de uitkomst van de zwangerschap; een miskraam kan niet door een echo ontstaan zijn, en een miskraam is helaas veel voorkomend (10% van alle zwangerschappen) en is vaak een natuurlijk verschijnsel.
Wanneer een miskraam is vastgesteld, zijn er 3 mogelijkheden waarop een miskraam kan plaatsvinden:

Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies spontaan binnen enkele dagen op gang. Soms kan het een week of langer duren. Geleidelijk ontstaan krampen in de onderbuik, herkenbaar als hevige menstruatiekrampen, en wordt het bloedverlies heviger. Het bloedverlies is vergelijkbaar met een hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak, en eventueel het vruchtje, uit de baarmoeder gedreven. De vruchtzak herken je als een helder vocht gevuld blaasje, soms met weefselstructuur hierin. De pijn en bloedverlies worden hierna vrij snel minder.
Veel vrouwen geven de voorkeur aan het afwachten tot spontaan verloop van de miskraam. Het afwachten van de miskraam kan ook een grote onzekerheid geven en mogelijk je dagelijks leven beïnvloeden. Een ander nadeel van afwachten, is dat er een kleine kans is dat de zwangerschap niet volledig wordt uitgestoten (een incomplete miskraam) en het bloedverlies blijft aanhouden. Het kan zijn dat er dan alsnog een behandeling bij de gynaecoloog plaats vindt.

Curettage
Een curettage is een ingreep bij de gynaecoloog.  Via ons wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog en eerst zal daar een consult plaatsvinden waarbij je allerlei informatie krijgt en alle opties opnieuw besproken worden.
Bij een curettage wordt onder narcose het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijderd. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten. Als je gezond bent is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.

Behandeling met vaginale tabletten (Misoprostol)
Een Misoprostol-behandeling gaat ook via de gynaecoloog. Met deze medicijnen kan de miskraam opgewekt worden. Afhankelijk van de situatie kunnen vaginale tabletten worden ingebracht, waarbij binnen enkele uren een spontane miskraam kan optreden. In 40-50% van de gevallen is alsnog sprake van een incomplete miskraam en is alsnog een curettage nodig. De gynaecoloog zal bij de intake de opties bespreken en het beleid verder bepalen.

Wanneer de verloskundige direct bellen?
bij langdurig en hevig bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.

– indien na een spontane miskraam, misoprostol-tabletten of een curettage krampende buikpijn en/of veel bloedverlies blijft bestaan. Dit wijst op een incomplete miskraam waarbij soms (opnieuw) een curettage noodzakelijk is.

  • Indien koorts (>38 graden, rectaal gemeten) tijdens of kort na de miskraam.
  • Bij ongerustheid/angst

Het lichamelijk herstel na een miskraam verloopt meestal vlot. Gedurende 1-2 weken kan er sprake zijn van vaginaal bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Hierna kan de normale menstruatiecyclus weer op gang komen en ben je dus opnieuw vruchtbaar. De menstruatie verschijnt vaak weer binnen 6 weken na de miskraam. Het is medisch niet noodzakelijk om te wachten met opnieuw zwanger worden.

 

Echo2019-03-11T09:20:37+01:00

Bij je eerste bezoek rond 8-9 weken maken wij een echo om jullie te vertellen hoe lang je ongeveer zwanger bent en of het hartje klopt. Je hoeft dus niet tot 12 weken te wachten op een echo! Wanneer je bloedverlies hebt, of wanneer wij twijfelen over de groei van de baby, de conditie van de baby, de hoeveelheid vruchtwater of iets anders kunnen wij meteen een extra echo maken.

Termijnecho2019-02-13T16:35:58+01:00

Het is sinds 2005 standaard dat aan alle zwangeren een termijnecho wordt aangeboden. Dit is een echo waarbij het kindje gemeten wordt en aan de hand daarvan wordt bepaald wanneer je uitgerekend bent. Voor deze termijnecho kun je gewoon terecht in onze praktijk. In de regel is dit rond de 10-12 weken zwangerschap.

NIPT2019-02-13T16:35:52+01:00

Vanaf april 2014 loopt de TRIDENT-studie; in deze landelijke studie, kan de NIPT het vervolgonderzoek zijn na een verhoogde uitslag bij de combinatietest.
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een screeningstest. Door een bloedtest bij de zwangere kan het DNA van het ongeboren kind worden bepaald. Het geeft 99% zekerheid en heeft geen risico voor de zwangerschap. Is de testuitslag goed, hoeft de zwangere geen vervolgonderzoek te laten verrichten.
Blijkt bij de NIPT het vermoeden van een chromosomale afwijking, zal een vruchtwaterpunctie worden ingezet om dit te bevestigen.

20-weken echo2019-03-07T11:40:40+01:00

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO = 20 weken-echo) wordt aan alle zwangere aangeboden en vindt plaats bij 18-22 weken. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater.

Een 20-weken echo waarbij geen afwijkingen zijn gezien is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo, het kind is nog erg klein, en sommige afwijkingen zijn (nog) niet duidelijk zichtbaar. De 20-weken echo is geen ‘pretecho’, het bepalen van het geslacht van de baby is ook niet het doel van deze echo. Als de echoscopiste het geslacht kan zien, zal deze dit alleen op jullie verzoek vertellen.

Jullie bepalen zelf of jullie de 20-weken echo willen laten uitvoeren. Als er bij dit onderzoek iets afwijkends wordt gevonden, bepalen jullie ook zelf of jullie vervolgonderzoek willen. De uitslag van de echo ontvangt je direct van de echoscopiste.

Verloskundig Centrum ’t Gooi (Lopes Diaslaan 109, 1222 VC Hilversum, vleugel D, 035-642 49 06).

Voeding & Advies

Kom meer te weten